Ön szerzőként 2 megoldás közül választhat

Szerződés egy könyvkiadóval

Felajánlja kéziratát egy könyvkiadónak és ha az érdekesnek találja, illetve gazdasági szempontból is lát benne fantáziát, akkor létrejöhet a szerződés. Ez esetben Ön mint szerző, szerzői díjat kap a kiadótól, aminek mértéke az általános gyakorlat szerint 8–10% közötti. Ez azt jelenti, hogy a megjelenő könyv fogyasztói árának 8%-a illeti meg a szerzőt, illetve valamilyen eladás utáni százalékban is meg szoktak állapodni. Ekkor, mivel a kiadó vállalja az anyagi kockázatot, ő teszi bele a pénzét, a nyereség nagyobb része is a kiadóé lesz. (Persze ha nem beszélünk a könyvterjesztők 40-60%-os terjesztői jutalékáról.)

Magánkiadás

A másik megoldás a magánkiadás, amikor az anyagi kockázatot Ön, a szerző vállalja, viszont ebben az esetben minden a kiadással kapcsolatos probléma megoldása is Önre vár, igaz a haszon is Önnél marad. (Persze megint csak nem számolva a könyvterjesztők 40-60%-os terjesztői jutalékát.)

Valamint az Ön tulajdonában maradnak a szerzői jogok is, nem kell lemondania róluk a kiadó javára, amit utólag nem lehet visszacsinálni, hiszen a kiadóval kötött szerződéssel hosszú évekre birtokba adja a szerzői jogot.

Érdemes csak annyi könyvet nyomtatni digitálisan, amennyire az induláshoz minimálisan szüksége van, így elkerülve, hogy esetleg a felesleges, el nem adott példányok csak gondot és plussz költséget jelentsenek Önnek. A kis példányszámú könyvkiadás előnye, hogy a piaci fogadtatástól függően bármikor újabb példányok nyomtathatóak.

Mit ajánl Önnek a Pytheas Könyvmanufaktúra?

 • Levesszük a válláról a terheket, magánfinanszírozású könyvét, a kézirattól a megvalósulásig elkészítjük Önnek, néhány példánytól, akár több száz példányig.
 • Grafikai és nyomdai szolgáltatást nyújtunk egy helyen.
 • Tanácsot adunk az értékesítéssel kapcsolatosan is.

A Pytheas Könyvmanufaktúra már több mint másfél évtizede foglalkozik kis példányszámú, igényes kivitelű könyvek készítésével. A korszerű digitális eszközöket ötvözzük a régi kézműves könyvkötés technikájával. Így megvalósul a POD, azaz „print on demand”, az igény szerinti nyomtatás. Ezen elv alapján működik a mai kornak megfelelő nyomda és kiadó, mely rugalmasságával, gyorsaságával, magas minőségi követelményeknek megfelelve szolgálja megrendelőit.

Milyen témájú könyvet adhatok ki?

Ma Magyarországon a könyvkiadás joga mindenkit megillet, tehát bárki lehet a maga könyvének kiadója. Ezt hívjuk magánkiadásnak. A megjelenő mű tartalmáért a szerző és a kiadó felelős. Tartalmi szempontból tehát gyakorlatilag nincs korlát. Íme néhány ötlet:

 • verseskötet
 • regény
 • mesekönyv
 • novella
 • családtörténet fotókkal, régi dokumentumokkal
 • szakácskönyv családi receptgyűjteményből
 • fotókönyv utazásairól, családjáról

Ha úgy dönt, hogy minket bíz meg könyve elkészítésével, megbízása alapján vállaljuk a könyv kivitelezését, az elsőtől az utolsó lépésig.

Kérjen árajánlatot!

Hogyan lesz a kéziratból saját könyv?

A gyakorlatban a folyamat a következőképpen zajlik:

1. Árajánlatkérés

Ön a Mennyibe kerül? menüpont alatt található árajánlatkérő formula segítségével árajánlatot kér tőlünk.

2. Megrendelés

Miután megkapta tőlünk az árajánlatot, kérjük küldje vissza az info@konyvmanufaktura.hu címre, jelezve, hogy megrendeli a könyv készítését, amely ettől kezdve szerződésnek, megrendelésnek minősül.

3. Kézirat/nyomdakész pdf anyag leadása

Az árajánlatkérés és könyvkészítés megrendelése után vagy azzal egyidejűleg küldje el nekünk kéziratát vagy a nyomdakész pdf-et e-mailen, vagy postán, adathordozón (CD-re vagy DVD-re írva), fájlküldő rendszeren (Például: www.toldacuccot.hu) vagy hozza el személyesen kiadónkba!

Ha nyomdakész .pdf-et küld

Nyomdakész anyagnak a .pdf formátumban beküldött, vágójeles anyag tekinthető. A PDF egy olyan formátum, ami „nyomdakész”, formázott (nem módosítható) dokumentumok tárolására alkalmas. A PDF állományok egységesen jeleníthetők meg vagy nyomtathatók ki különböző számítógépes rendszereken.

Ha Ön nyomdakész könyvet küld (kész belívet és borítót, .pdf formátumban), akkor elindulhat a gyártás. Ebben az esetben a könyvgyártás díján felül egyéb költség nem terheli Önt.

Ha kéziratot küld

Amennyiben a könyv teljes elkészítését a Pytheas Könyvmaufaktúránál rendeli meg, és kéziratot küld nekünk, kérjük az alábbiakra ügyeljen. A szöveges dokumentumokban található (például Wordbe illesztett) képek nem alkalmasak a további feldolgozásra, azokat az eredeti formátumban külön kérjük mellékelni. A képfájlok minimális felbontása 300 dpi (szkennelt fotók esetében is). Ideális képformátum: tiff, jpg.

Ha nálunk rendeli meg a könyv teljes elkészítését, mi elvégezzük a nyomdai előkészítést, (képek, dokumentumok digitalizálása, könyv tervezése, tördelés) ezután elküldjük a tördelt anyagot Önnek ellenőrzésre. Ezután általában még egy utolsó korrektura következik, majd jóváhagyás után elkészítjük a könyvet az Ön által kért példányszámban, mely kiadónkban átvehető vagy elküldjük az Ön által megadott címre. Akár néhány hét múlva már kézbe is veheti a könyvét.

4. Fizetés

Az első részlet (előleg) megrendeléskor átutalással (vagy csekken, melyet a számlával együtt postai úton küldünk) fizetendő. Az előlegről szóló számlát e-mailben is elküldjük Önnek a megrendelést követően. A második részlet az elkészült könyvek kiszállításakor készpénzben történik (vagy átutalással kiszállítás előtt). Javasoljuk az átutalást, mert az 1-2 nap alatt beérkezik a számlánkra, míg a csekkes befizetés átfutási ideje akár 1-2 hét is lehet. Átutaláskor a megjegyzés/közlemény rovatba kérjük írja be a számla számát (ezt jobb felső sarokban találja – …./2020). A bankszámlaszámunkat szintén a számlán találja majd.

5. Címnegyed

Az impresszum oldalon a nyomdára, nyomdai előkészítésre vonatkozó adatokat is fel szokták tüntetni. Ha nyomdakész pdf-et ad le, kérjük a címnegyedben az alábbiak szerepeljenek:

Nyomdai előkészítés, nyomdai kivitel:

Pytheas Könyvmanufaktúra
www.konyvmanufaktura.hu

A könyv készítés lépései

 • képek, fotók, dokumentumok digitalizálása,
 • könyv szerkesztés,
 • könyv tervezés (grafikusaink által),
 • könyv tördelés, korrektura
 • könyv nyomtatás,
 • könyvkötészeti munkák (kispéldányszám esetében saját könyvkötő műhelyünkben)

A könyv tervezéséről, tördelésének szabályairól részletesebben itt olvashat.

Az elkészült könyv archiválásra kerül, bármikor újra nyomható. Így, ha könyvét a nagyközönségnek szánja, a vásárlói igények felmérése céljából első alkalommal nem szükséges feleslegesen sok példányt nyomtatni.

Mit nyújtunk még a könyv készítés mellett Önnek?

 • Grafikai tervezés

Profi grafikus művészek készítik el az Ön számára a könyv tervét és a könyv borítóját.

 • Lektorálás

Vállaljuk az irodalmi lektorálást is külső lektorral, de ennek anyagi vonzata szerzői kiadás esetén jelentős mértékű, így erről ügyfeleink általában lemondanak és ismerőst (pl. magyar tanárt, stilisztikában jártas személyt.) kérnek fel a lektorálásra.

 • ISBN, köteles példányok

Bekérjük az OSZK-tól az ISBN számot, és beküldjük a köteles példányokat.

A legalább 50 pld-ban készülő könyvek esetén van köteles pld (6 db) beszolgáltatási kötelezettség.
Az ISBN igénylése díjtalan, csak a köteles példányok beszolgáltatása jár vele, de azt is mi intézzük, a megrendelt példányszám terhére.
Az ISBN szám igényléséhez szükség lesz a kiadó (lehet magánszemély is, vagyis az Ön) adataira:

* a kiadó neve, (az Ön neve)
* címe,
* telefonszáma,
* e-mailcíme,
* honlapjának URL-je,
* a kapcsolattartó személy neve,
* a könyv(ek) címe, szerzője
* példányszám
* a kész könyv oldalszáma, mérete
* a könyv formátuma (nyomtatott és/vagy e-könyv és/vagy hangoskönyv,
illetve ha nyomtatásban puhatáblás és keményfedeles is jelenik meg,
akkor ezekre is külön ISBN-t kell kérni).

 • Archiválás

Az elkészült könyvet kérésére archiváljuk, így később újra nyomható. Így, ha könyvét a nagyközönségnek szánja, a vásárlói igények felmérése céljából első alkalommal nem szükséges feleslegesen sok példányt nyomtatni.

Ha nem kéri külön az archiválást, illetve nem jelzi nekünk, hogy később utánnyomás várható, akkor a könyv anyagát nem tároljuk.

Ha az Ön fiókjában vers, novella, kisregény, szakácskönyv stb. kézirat bújik meg évek óta, amely kiadására eddig nem mert vállalkozni, mert nem tudta hová fordulhat vele, a nagy könyvkiadók elutasították, vagy nem is reagáltak megkeresésére, mi segítünk Önnek, hogy kéziratából igényes kivitelű saját könyv szülessen akár néhány hét leforgása alatt.

Kérjen árajánlatot könyve elkészítésére!